Revizii auto

În ce constă o revizie auto de bază?

O revizie standard conține următoarele proceduri:

  • Uleiul uzat este colectat și apoi înlocuit cu ulei nou;
  • Filtrul de ulei, filtrul de aer și cel de habitaclu sunt schimbate;
  • Se verifică și nivelele lichidelor;
  • Plăcuțele de frână sunt verificate pentru a descoperi gradul de uzură.

 

1. Schimbul de ulei

Uleiul uzat este înlocuit cu ulei nou pentru a elimina impuritățile produse de motor prin ardere. Aceasta este cea mai importantă activitate dintr-o revizie auto. Uleiul trebuie schimbat indiferent dacă s-a atins sau nu rulajul anual.

La cât timp trebuie să schimbi uleiul?

Perioada de timp dintre două schimburi de ulei este determinată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără caracteristicile motorului, condițiile în care a fost folosit autoturismul și tipul de ulei folosit.

2. Filtrul de ulei

Ce rol are filtrul de ulei?

Acesta reține uleiul atunci când motorul este oprit și colectează particulele ce rezultă după uzura normală a componentelor în mișcare. Filtrul de ulei este o parte importantă ce asigură o bună funcționare a motorului și menține componentele acestuia într-o stare bună pentru mai mult timp.

3. Filtrul de aer

Ce rol are filtrul de aer?

Filtrul de aer elimină praful aspirat de motor. De asemenea, datorită filtrului de aer, amestecul de combustibil și aer se realizează în condiții optime. Cu timpul, impuritățile se depun pe hârtia filtrului și acesta nu mai aspiră aceeași cantitate de aer. De aici apare și un consum mai mare de carburant, reducând, astfel, și performanța motorului.

4. Filtrul de habitaclu

Pasagerii sunt protejați de emisiile poluante ce ajung prin sistemele de ventilație în aerul din autoturism, acestea fiind reținute de către filtrul de habitaclu. Odată cu uzura sa, filtrul de habitaclu nu mai filtrează suficient substanțele nocive, care pot duce și la producerea de mucegai sau bacterii în mașină.

5. Nivelul lichidelor

Lichidele pentru servodirecție, servofrână și lichidul de răcire sunt supuse unei revizii standard pentru a descoperi dacă acestea se încadrează în limitele admise pentru o funcționare optimă.

6. Verificarea sistemului de frânare (plăcuțe de frână, discuri și alte componente din sistem)

Plăcuțele și discurile de frână asigură buna funcționare a sistemului de frânare. Uzura acestora duce la scăderea eficienței frânării.

Este necesară o verificare periodică a sistemului de frânare, verificare ce include o inspecție a uzurii plăcuțelor și discurilor de frână (și, unde sunt disponibili, și a tamburilor), controlul lichidului de frână.